Vilniaus senamiesčio centre įsikūręs gruziniškos virtuvės restoranas „Georgian House“ kviečia iš naujo atrasti šios egzotiškos šalies virtuvę. Autentiškas meniu leis bent kelioms valandoms nusikelti į šią saulėtą kalnų šalį.
Sriubos
Gruziniška virtuvė neįsivaizduojama be charčio sriubos. „Georgian House“ siūlo du jos variantus: aštrią tirštą sriubą su aviena ir ryžiais, pagardintą peletrūnu, bei charčio su jautiena – tradicinio aštraus skonio, pagardintą kalendromis. Restorane galėsite paragauti ir mažiau lietuviams pažįstamų tradicinių gruziniškų sriubų: čichirmos – vištienos sriubos su kiaušiniu ir kalendra; lobio – tirštos raudonųjų pupelių sriubos, patiekiamos su kalendra ir marinuotomis daržovėmis.
Užkandžiai ir salotos
Šaltųjų užkandžių meniu dominuoja baklažanai:
- Baklažanų salotos – keptų baklažanų ir cukinijų salotos, pagardintos granatų sėklomis;
- Baklažanų suktinukai – tradiciniai kepinti baklažanai su graikinių riešutų įdaru. Galima paragauti ir baklažanų suktinukų su vištiena ar baklažanų ir cukinijų suktinukų;
- Adžabsandal – baklažanų, paprikų ir pomidorų užkandis su kalendromis;
- Užtepėlių rinkinys pchali – tai baklažanų, špinatų, porų ir burokėlių lapų užtepėlės su graikiniais riešutais;
Vakarienę pradėti siūloma ir nuo gaivių kartveliškų salotų iš agurkų ir pomidorų, pagardintų žolelėmis, graikiniai riešutais, aliejaus bei acto užpilu.
Chačapuriai
Chačapuriai – genialiai paprastas gruziniškos virtuvės patiekalas. „Georgian House“ chačapurių tešla ruošiama rankomis, o įdarui naudojamas kartveliškas sūris, gaminamas gruzinų ūkininkų pagal specialų receptą. Kiekvienas Gruzijos regionas turi savitą chačapurių variantą. Restorane galima paragauti šių chačapurių:
- Imeruli – mielinės tešlos chačapuris su kartvelišku sūriu, pagardintas sviestu;
- Kudbari – mielinės tešlos chačapuris su raudonajame vyne marinuota veršiena ir kiauliena;
- Čakrakini – sluoksniuotos tešlos chačapuris su kartvelišku sūriu, kepintu svogūnu ir burokėlių lapais;
- Adžaruli – tai kartvelų mylimiausias valtelės formos kepinys su kartvelišku sūriu ir kiaušinio tryniu, simbolizuojančiu į valtį besileidžiančią vakaro saulę;
- Badridžanit – sluoksniuotos tešlos chačapuris su baklažanais, kartvelišku sūriu, adžikos padažu ir žolelėmis;
- Megruli – šefo rekomenduojamas mielinės tešlos kepinys su traškia sūrio plutele;
- Samepo – valtelės formos mielinis chačapuris su sūriu, kalendromis ir raudonajame vyne marinuota kiauliena bei veršiena.
Chinkaliai
Chinkaliai - vienas populiariausių gruziniškos virtuvės perlų. Tai storos tešlos virtiniai su mėsa ir sultiniu. „Georgian House“ galima paragauti šių chinkalių:
- Su jautiena ir kiauliena;
- Su jautiena, kiauliena ir šviežiomis kalendromis;
- Su baravykais, pievagrybiais, svogūnais ir peletrūnais;
- Su aviena ir jautiena.
Patiekalai ant žarijų
Gruzinų virtuvė neįsivaizduojama be patiekalų, gaminamų ant žarijų. „Georgian house“ restorane galima užsisakyti ėrienos, vištienos, kiaulienos sprandinės arba šoninės, lašišos šašlykų.
Taip pat yra keletas liulia kebabų variantų:
- Kiaulienos ir jautienos;
- Avienos ir veršienos;
- Vištienos ir kalakutienos.
Visi ant žarijų patiekiami patiekalai patiekiami su pasirinktu garnyru: gruzdintomis bulvėmis arba ant grilio keptomis daržovėmis. O mėsos skonį išryškins padažai: švelni graikinių riešutų adžika, aštri raudonoji adžika, saldusis granatų ar pomidorų sacebeli.
Desertai
Gruziniškos virtuvės desertuose vyrauja medaus ir graikinių riešutų skoniai. „Georgian house“ vakarienę pabaigti siūlo kartveliška pachlava su graikiniais riešutais arba medaus pyragu su graikiniais riešutais ir karamele.
Gėrimai
Restorane gausus unikalių kvevri vynų pasirinkimas, kurie taip vadinami, nes bręsta moliniuose (kvevri) induose po žeme. Šie vynai gaminami naudojant seną kartvelų vyndarystės techniką, 2013 metais įtrauktą į UNESCO nematerialaus žmonijos kultūros paveldo sąrašą, kuri suteikia gėrimams originalų skonį ir aromatą.
Taip pat restorane galėsite atsigaivinti peletrūno, kriaušių ar vynuogių skonio kartveliškais limonadais arba paragauti riboto leidimo kartveliškos vaisių čačos. Čača – tai gėrimas, gaminamas iš rinktinių vaisių, nesaldintas cukrumi, išryškinantis geriausias vaisių charakteristikas ir aromatus.