Padvaisko distilerija

location 5254 3, 14292 Glitiškės, Lietuva
Gallery Image 0
Gallery Image 1
Gallery Image 2
Gallery Image 3
Gallery Image 4
Gallery Image 5
back
share
like
image 5

Apie

2020 m. Glitiškėse, Vilniaus rajone atidaryta Padvaisko dvaro distilerija. 1923 metų istoriniame Jelenskių dvaro pastate, kuriame kadaise buvo varomas spiritas, iš obuolių gaminamas sidras ir vynas, kuris distiliuojamas ir brandinamas statinėse ir nerūdijančio plieno talpose. Taip gaunamas paties E. Remarko aprašytas gėrimas – kalvadosas, kurį mėgo daugybė žinomų asmenybių, filmų personažų ir literatūros kūrinių herojų. Tiesa, Padvaisko dvare gaminamo gėrimo kalvadosu vadinti negalima, nes šį pavadinimą leidžiama vartoti tik Prancūzijos šiaurėje esančios Normandijos provincijos Kalvadoso apylinkėse pagamintam obuolių brendžiui, o Lietuvoje gaminami gėrimai turėtų būti vadinami  tiesiog obuolių vyno spiritiniu gėrimu ir obuolių vyno brendžiu.

 

Kavinė

 

Distilerijoje veikia kavinė. Joje galima paragauti dviejų rūšių obuolių vyno distiliato, vartojamo gryno arba alkoholiniams kokteiliams gaminti. Distilerijoje gaminami gėrimai ragaujami su rojaus obuoliukais, kaštonais, laikytais meduje, sūriu ir juodosiomis slyvomis, išmirkytomis vyne.

Tradiciškai kalvadosas gali būti patiekiamas skirtingais būdais:

  • grynas, kambario temperatūros arba su ledu, įpiltas į senovinio stiliaus taures storu dugnu;
  • gurkšnelis iš stikliuko kalvadoso valgio metu pagerina virškinimą;
  • praskiestas sultimis arba citrinų toniku bei papuoštas citrinų ar obuolių skiltelėmis;
  • kalvadosu paskaninta kava geriama žiemą, kartais kalvadosas pilamas ir į arbatą;
  • gurkšnis kalvadoso užgeriamas obuolių sultimis arba sidru.

 

Kaip gimsta Padvaisko distilerijos gėrimai?

 

Gėrimo gamyba prasideda nuo obuolių. Kad būtų gautas aukščiausios kokybės gėrimas maišomi įvairių veislių ir skonių obuoliai: saldūs, kartūs, saldžiai kartūs ir rūgštūs. Gamybos proceso metu atliekamas filtravimas, atskiriamos mielės ir jų maistinės medžiagos. Vienam gėrimo buteliui pagaminti reikia maždaug 11 litrų sidro, o jam – apie 12 kg obuolių. Gaunamas išskirtinai švarus ir skaidrus obuolių vynas. Pagrindinis gamybos etapas  - distiliavimas. Po distiliavimo gimta obuoliais kvepiantis stiprus alkoholinis gėrimas. Padvaisko distilerijoje gaunamas 85 laipsnių stiprumo obuolių spiritas. Vėliau skiedžiant itin švariu vandeniu iš distilerijai priklausančio vandens gręžinio jo stiprumą galima sumažinti. Padvaisko distiliarijoje gaunamo obuolių distiliato stiprumas nuo 40 iki 50 laipsnių.

Kalvadosas 24 tonų talpos statinėse bręsta mažiausiai dvejus metus. Į statines dedama ąžuolo arba šilkmedžio drožlės arba kūbeliai. Taip pat gėrimas gali būti brandinamas ąžuolo ar šilkmedžio statinėse. Kuo ilgiau jis bręsta, tuo geresnis tampa. Jaunesniam gėrimui būdingas vaisių skonis, brandesniam – tabako, vanilės ar riešutų poskoniai. Norint išgauti kokybišką gėrimą svarbu daugybė veiksnių – statinių medžiaga, jų talpa, brandinimo patalpų ventiliacija, santykinės drėgmės lygis, temperatūra, meistro patirtis ir žinios.

Padvaisko distilerijoje gaminami šie skoniu ir spalva skirtingi gėrimai:

  • „Apple Jack“ obuolių spiritinis gėrimas;
  • „Padvaiskas – San“ obuolių brendis.

 

Čia galima įsigyti ir medienos drožlių, likusių po obuolių brendžio brandinimo, kurios gali būti naudojamos namams kvėpinti.

 

Ekskursijos

 

Padvaisko distilerijoje organizuojamos ekskursijos-degustacijos, kurių metu išgirsite apie gamybos procesą, pamatysite istorinius distiliavimo aparatus ir senosios vaistinės muziejų. Išvysite istorinius keturių kartų vokiškus „Muller“ distiliavimo aparatus. Šie ilgaamžiai įrenginiai naudojami 6 žemynuose, 51 šalyje. Pats seniausias distilerijos kavinėje eksponuojamas „Muller“ distiliavimo aparatas yra pirmosios laidos, jo istorija siekia XX a. 3 dešimtmetį. Šis distiliavimo aparatas būdavo kūrenamas malkomis. Ekskursijos metu Padvaisko distilerijos kavinėje degustuosite dviejų rūšių gėrimus.

Ekskursijos/degustacijos kaina asmeniui – 20 Eur. Ekskursija skirta asmenims nuo 20 metų amžiaus.

Ekskursijos rengiamos darbo dienomis ir šeštadienį nuo 10 iki 17 val., sekmadienį nuo 10 iki 15 val.

Ekskursijos trukmė nuo 30 min. iki 1 val. 30 min.

Vieta

5254 3, 14292 Glitiškės, Lietuva
pin

Atsiliepimai

0
star
0 įvertinimų
Atsiliepimų nėra. Išbandėte šią patirtį? Pasidalinkite savo įspūdžiais su kitais!

Panašios patirtys

Taip pat Vilniuje